Πειρατεία λογισμικού – Hacking – Cracking

Τι είναι η Πειρατεία Λογισμικού

 

Hacking – Cracking

Τι είναι το hacking

Hacking είναι η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χωρίς δικαίωμα διείσδυση σε συστήματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκοπός της οποίας καταρχήν δεν είναι η δολιοφθορά, η καταστροφή ή η αποκόμιση  οικονομικού οφέλους, αλλά η ικανοποίηση από την παράκαμψη των συστημάτων  ασφαλείας και επιβεβαίωση της ικανότητας να εισβάλουν σε ένα υπολογιστικό σύστημα.

Η έννοια του hacking είναι ευρεία.  Μπορεί να αφορά από το νομικό και έγκριτο πληροφορικό προγραμματισμό έως μια σειρά προγραμματιστικών δραστηριοτήτων που απαιτούν διάφορες και διαφορετικές ικανότητες και μπορούν να οριστούν ως  παράνομες  και εγκληματικές. Η εισβολή στο δίκτυο ακόμα  και αν δεν είναι κακόβουλη, θα λέγαμε ότι  ενέχει κακόβουλο χαρακτήρα. Αυτό γιατί ο επιτιθέμενος ή αλλιώς hacker, εισχωρώντας  στο σύστημα αποκτά γνώσεις για την ασφάλειά του, εντοπίζει πιθανά αδύνατα σημεία του και έτσι μπορεί στη συνέχεια αν θέλει να διαπράξει κακόβουλη επίθεση ή ακόμα και να διαθέσει τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει σε κάποιον τρίτο που θα προχωρήσει στην επίθεση.

Η δράση  των hackers δεν είναι πάντα  καταστροφική και συνδεδεμένη με  εγκληματικές πράξεις βανδαλισμού  αλλά μια πτυχή των παραβιάσεων σχετίζεται με την ανάγκη επίδειξης  των τεχνικών δυνατοτήτων τους. 


Τι σημαίνει λοιπόν hacker;

Η λέξη Hacker μπορεί να εννοεί τρία πράγματα:

1. Άτομα που παρακάμπτουν την ηλεκτρονική ασφάλεια ενός υπολογιστικού συστήματος ή δικτύου, είτε για παράνομους σκοπούς (Black Hats), είτε για νόμιμους (White Hats) είτε άτομα που βρίσκονται μεταξύ παρανομίας και νομιμότητας (Gray Hats).

2. Μια κοινότητα ενθουσιωδών προγραμματιστών και αναλυτών συστημάτων, που ξεκίνησε το 1960 από Tech Model Railroad Club του MIT, είναι υπεύθυνη για την έναρξη του κινήματος ελεύθερου λογισμικού και συνεισέφερε στη δημιουργία του World Wide Web και του Internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

3. Μια κοινότητα ανθρώπων με χόμπι τους υπολογιστές, που εστιάστηκαν στο hardware το 1970 και στο software το 1980/1990. Η κοινότητα αυτή περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως οι Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates και Paul Allen, και ουσιαστικά δημιούργησε την βιομηχανία των οικιακών υπολογιστών.

Σήμερα, ο όρος Hacker χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει τους εγκληματίες του χώρου των υπολογιστών, κυρίως λόγω του ότι με αυτή την έννοια χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ από τη δεκαετία του 1980.

Με απλά λόγια όμως:

Hacker χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει πολλές τεχνικές γνώσεις για τους υπολογιστές αλλά και προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να εντοπίσει αδυναμίες σε συστήματα υπολογιστών, να λύνει τεχνικά προβλήματα, να βελτιώνει εφαρμογές αλλά και που συνεργάζεται μ? άλλους ομοίους για την επίλυση των προβλημάτων των υπολογιστών, χωρίς όμως να προξενεί κάποια ζημιά.

Kαι το cracking τι είναι;

Το Cracking αποτελεί την παράνομη πρόσβαση σε ξένα υπολογιστικά συστήματα, η αλλαγή των σχετικών κωδικών πρόσβασης και η άρνηση προστασίας των  προγραμμάτων που καθιστά δυνατή την παράνομη αντιγραφή τους.

Οι crackers (criminal hackers)  θεωρούνται ως οι κακόβουλοι hackers και έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών, την εισβολή σε υπολογιστές χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση, την δημιουργία ιών, την παραβίαση κωδικών ασφαλείας, την καταστροφή ή και την αλλοίωση δικτυακών τόπων (Web sites) όπου αφήνουν περήφανα την δικτυακή τους σφραγίδα με το ψευδώνυμό τους, την δημιουργία πειρατικών αντιγράφων προγραμμάτων ή τραγουδιών ή και βίντεο κ.ά.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα κακόβουλης επίθεσης cracker είναι η υποκλοπή κωδικού πιστωτικής κάρτας τον οποίο και χρησιμοποιεί προς όφελός του.

Με απλά λόγια, πρόκειται για hackers οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις του κοινού ποινικού κώδικα. Συνήθως πρόκειται για άτομα με έντονη ανάγκη για επίδειξη, οι οποίοι διεισδύουν σε συστήματα και προκαλούν ζημιές. Οι κυριότερες διαφορές τους από τους hackers είναι ότι δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις για την πληροφορική και τον προγραμματισμό καθώς και το ότι δεν διέπονται από κανενός είδους ηθική αρχή. Για τους λόγους αυτούς μπορούν πολύ εύκολα να καταστρέψουν ολόκληρα συστήματα υπολογιστών απλά και μόνο για να κάνουν το κέφι τους, όταν βρουν βέβαια την κατάλληλη ευκαιρία.

Με απλά λόγια:

Crackers χαρακτηρίζονται τα άτομα που αποκτούν πρόσβαση σε ένα υπολογιστικό σύστημα με σκοπό να διαπράξουν ένα περαιτέρω έγκλημα, όπως το να καταστρέψουν τα δεδομένα του συστήματος.

Πηγή: https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=16600

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=1782