Τι είναι το grooming

Grooming

Το διαδικτυακό «grooming» ή αλλιώς η «αποπλάνηση» μέσω διαδικτύου συμβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή μέσω του διαδικτύου με ένα παιδί ή έφηβο προκειμένου να το συναντήσει από κοντά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. grooming

Το διαδικτυακό grooming είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συμβεί σε όλους τους  ιστοχώρους που είναι πολύ δημοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. facebook, stardoll), στα δωμάτια συνομιλίας (chat  rooms) κλπ. 

Κάποιοι διαδικτυακοί groomers μπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνομίληκοι με τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιον συνομιλούμε στο διαδίκτυο.

Ακόμα, οι διαδικτυακοί groomers συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να  αποκτήσουν αρχικά την εμπιστοσύνη του εφήβου.

Στο Διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, ακόμα και αν βλέπουμε τη φωτογραφία του ή αν χρησιμοποιούμε κάμερα. Έτσι, πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό, δίνουν ψεύτικα στοιχεία (κυρίως για την ηλικία τους) και ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματά τους με στόχο να αναπτύξουν φιλική με αυτά σχέση και να αποσπάσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες (π.χ. τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντά τους, τα χόμπι τους, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες κ.λ.π.).

Πως αναγνωρίζουμε το Grooming

Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των νέων αλλά και δημοφιλές μέσο αποπλάνησης (Shannon, 2008). Αυτά είναι εικονικά μέρη όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να «συναντηθούν» και να «συνομιλήσουν» μέσω μηνυμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οποιοσδήποτε μπορεί, χρησιμοποιώντας απλά ένα ψευδώνυμο, να παρακολουθεί ή να συμμετέχει σε συζητήσεις μας.

Ας μάθουμε, λοιπόν, να αναγνωρίζουμε τους groomers. O groomer μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις παρακάτω τεχνικές:

  •  «Ας μιλήσουμε πιο ιδιωτικά»
(προκειμένου να γίνει η κουβέντα πιο ιδιωτική όπως σε ενα προσωπικό chat ή στο κινητό τηλέφωνο).
  •  «Που βρίσκεται ο υπολογιστής; Από που μου μιλάς τώρα;»
(προκειμένου να δει εάν κάποιος ενήλικας ή γονέας είναι κοντά).
  •  «Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός; Συγκρότημα; Τραγουδιστής;»
(προκειμένου να εξοικειωθεί συναισθηματικά το παιδί ή και να του κάνει δώρο κάποιο εισιτήριο για συναυλία)
  •  «Ξέρω κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις καριέρα μοντέλου / χορεύτριας /  ηθοποιού»
(προκειμένου να φλερτάρει και να ενθαρρύνει προσωπική συνάντηση)
  •  «Ξέρω έναν τρόπο που μπορείς να βγάλεις εύκολα και γρήγορα χρήματα»
    (προκειμένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται για το παιδί και να το εκμεταλλευτεί)
  •  «Πες μου τι σε απασχολεί. Ακούγεσαι πολύ στεναχωρημένος. Μπορώ να σε βοηθήσω»
(προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και να χτίσει έναν ισχυρό συναισθηματικό δεσμό)
  • «Μην πεις σε κανέναν για την καινούργια μας γνωριμία. Ας την κρατήσουμε μυστική από όλο τον κόσμο. Μόνο εγώ και εσύ θα ξέρουμε»
(προκειμένου να μην αποκαλύψει το παιδί σε κανέναν τι συμβαίνει)
  • «Ποιος είναι ο αριθμός του κινητού σου/Η διεύθυνση του σπιτιού σου/σε ποιο σχολείο ή φροντιστήριο πηγαίνεις κ.λ.π.»
(το να ζητήσει προσωπικές πληροφορίες συνήθως συμβαίνει σε μετέπειτα στάδιο όταν το παιδί ήδη νιώθει μεγάλη οικειότητα και εμπιστοσύνη)
  •  «Είσαι η αδερφή ψυχή μου. Ταιριάζουμε τόσο πολύ. Είσαι η αγάπη της ζωής μου»
(προκειμένου το παιδί να δεσμευτεί συναισθηματικά και να νιώσει παρόμοια συναισθήματα)
  •  «Έχεις κάνει ποτέ ερωτική σχέση;»
(προκειμένου να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα το προσεγγίσει)
  •  «Θα σου στείλω κάτι που θα σου αρέσει, αλλά πρέπει να υποσχεθείς ότι δεν θα το δείξεις σε κανέναν άλλο. Θα είναι το κοινό μας μυστικό»
(η αποστολή μπορεί να περιλαμβάνει βίντεο ερωτικού περιεχομένου προκειμένου να  εξοικειώσει το παιδί με τέτοιες σκηνές)
  • «Εάν δεν κάνεις..αυτό που σου ζητάω.. τότε θα.. στείλω τις φωτογραφίες που μου έστειλες στο σχολείο σου και στους γονείς σου»
(προκειμένου να εκβιάσει το παιδί να κάνει αυτό που ζητάει, ούτως ώστε το παιδί να νιώσει φόβο και ενοχή και να μην αποκαλύψει σε κανένα τι συμβαίνει)
Τα παραπάνω παραδείγματα μπορεί από περίπτωση σε περίπτωση να διαφέρουν! Άλλωστε, η συνομιλία αυτή μπορεί να κρατήσει για πάρα πολύ καιρό έως και χρόνια προκειμένου ο θύτης να πείσει το παιδί και να το κάνει να τον εμπιστευτεί.
Πηγή: https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=16732

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=1791