Διαδικτυακός εκφοβισμός

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ως εκφοβισμός ή παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου, θεωρείται οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών. Στον Διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή συνομήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ενήλικα υποκινούμενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου.

Πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά. κι η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο στόχος αυτής της μη αποδεκτής συμπεριφοράς είναι ο επιτιθέμενος να προκαλέσει ζημία ή να βλάψει το θύμα του.

Teens using internet technology and harassing classmate

Μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που χαρακτηρίζεται «διαδικτυακός εκφοβισμός» μπορεί κάποιος να προσπαθήσει να προσβάλει, να ενοχλήσει, να δυσφημίσει, να γελοιοποιήσει, να εκθέσει αρνητικά, να αποκλείσει κοινωνικά ή ακόμα και να απειλήσει έναν συνάνθρωπό του ή ένα παιδί. Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει ένα πλήθος πραγμάτων, μεταξύ πολλών άλλων, απειλές, εξύβριση ή ακόμη και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου του θύματος (π.χ. προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο ή άλλο υλικό) η οποία λαμβάνει χώρα εξολοκλήρου μέσω internet.

Οι ενέργειες αυτές συχνά έχουν στόχο να βλάψουν ή να εξευτελίσουν το θύμα στα μάτια της υπόλοιπης κοινότητας, ενώ πολύ συχνά οι θύτες εκβιάζουν τα θύματά τους με στόχο την απόκτηση χρηματικού ή άλλου οφέλους. Κάποιες φορές o εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει στο να περιθωριοποιηθούν και να αποκλειστούν άτομο ή άτομα από άλλους.

Αίτια

Συχνά παρατηρούμε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά στην εκτόνωση έντονων συναισθημάτων όπως η οργή, ο πόνος, η εγκατάλειψη, ο φόβος, η απόρριψη, ο θυμός, η απελπισία, η απόγνωση, που προκλήθηκαν από προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, κοινωνική δυσλειτουργία ή δύσκολες προσωπικές σχέσεις. Με αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά, οι δράστες αισθάνονται ότι ασκούν εξουσία κι ανακτούν τον έλεγχο, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα δυσφορίας που νιώθουν.

Σε μερικές περιπτώσεις ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου.

Σπανιότερα, η αποστολή μηνυμάτων σε λάθος παραλήπτες μπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινομένου.

 

Διαστάσεις

  • Σχεδόν το 43% των παιδιών έχουν εκφοβιστεί online. Στο 1 στα 4 έχει συμβεί αυτό πολλές φορές.
  • Το 70% των μαθητών αναφέρει ότι βλέπει συχνά εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
  • Πάνω από το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν ένα κανονικό κινητό τηλέφωνο, καθιστώντας το το πιο κοινό μέσο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
  • Το 68% των εφήβων συμφωνούν ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
  • Το 81% των νέων πιστεύει ότι στον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι πιο εύκολο κάποιος να μην “πιαστεί”  απ’  ότι στον εκφοβισμό.
  • Το 90% των εφήβων που έχουν δει εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι το έχουν αγνοήσει. Το 84% έχει δει άλλους να λένε ότι οι cyber bullies σταματούν.
  • Μόνο 1 στα 10 θύματα θα ενημερώσει έναν γονέα ή έναν έμπιστο ενήλικα για την κακοποίηση που υφίσταται.
  • Τα κορίτσια είναι δύο φορές πιο πιθανό να είναι θύματα ή δράστες ηλεκτρονικού εκφοβισμού απ’ ότι τα αγόρια.
  • Περίπου το 58% των παιδιών παραδέχονται ότι κάποιος έχει δηλώσει ότι τα πράγματα είναι ενοχλητικά ή βλαπτικά γι ‘αυτούς σε απευθείας σύνδεση. Περισσότεροι από 4 στους 10 λένε ότι έχει συμβεί πολλές φορές.
  • Τα θύματα εκφοβισμού είναι 2 έως 9 φορές πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.
  • Περίπου το 75% των μαθητών παραδέχονται ότι επισκέφτηκαν έναν ιστότοπο που προσέβαλε άλλο μαθητή.

Πηγή: https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=16715

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=1796