Πώς θα διατηρήσoυμε την ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο

Τι πληροφορίες μοιραζόμαστε

Ας ξεκινήσουμε με τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε ως χρήστες και τι πληροφορίες δημοσιεύουμε:

  • Διαβάζουμε τους κανονισμούς για τις εκάστοτε Online υπηρεσίες για ιδιωτικότητα και τους εμπεδώνουμε. Αν δεν συμφωνούμε, δεν προχωράμε στη δημιουργία λογαριασμού για την υπηρεσία που προσφέρει.
  • Προστατεύουμε την ιδιωτική μας ζωή, αποφεύγοντας τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ή δεδομένων που αφορούν φίλους και οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και για προσωπικές φωτογραφίες και βίντεό μας.
  • Τα πιο πολλά ιστολόγια επιτρέπουν σχόλια στους αναγνώστες. Πολλά από αυτά επιτρέπουν ανώνυμα σχόλια αλλά κάποια απαιτούν εγγραφή και τουλάχιστον μια ηλεκτρονική διεύθυνση. Σκεφτόμαστε προσεκτικά πόσες πληροφορίες θέλουμε να δώσουμε και εάν θέλουμε προσωπικά δεδομένα να συνδεθούν με τα σχόλιά μας.
  • Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα σε ιστολόγια μπορούμε να προστατέψουμε την ταυτότητά μας.
  • Δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς πρόσβασης που έχουμε με κανέναν!
  • Χρησιμοποιούμε κωδικούς ασφαλείας από συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών που είναι δύσκολο να μαντέψει ή να ανακαλύψει κάποιος διασταυρώνοντας πληροφορίες. Αποφεύγουμε, επίσης, κωδικούς ασφαλείας που είναι αποφθέγματα ή λέξεις από λεξικά.
  • Αντιλαμβανόμαστε ότι κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο αφήνουμε ίχνη, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
  • Σεβόμαστε και δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
  • Αποφυγή αποθήκευσης μεγάλου ιστορικού δεδομένων καθώς και πολλών δεδομένων στις υπηρεσίες cloud

Απλές τεχνικές λύσεις


Επιπλέον των παραπάνω:

  • Ανανεώνουμε τους φυλλομετρητές μας με αναβαθμίσεις ασφαλείας (security updates), ώστε οι τρόποι προστασίας μας να γίνονται συστηματικά καλύτεροι.
  • Χρησιμοποιούμε browsers που σέβονται την ιδιωτικότητά μας (π.χ. Mozilla Firefox) και ρυθμίζουμε τις επιλογές Tracking
  • Χρησιμοποιούμε κατάλληλα browser add-ons για το μπλοκάρισμα των trackers
  • Χρησιμοποιούμε την λειτουργία private browsing (ιδιωτική περιήγηση) των browsers
  • Εγκαθιστούμε αντικατασκοπικό πρόγραμμα (anti-spyware) για αποτροπή της παράνομης παρακολούθησης της διαδικτυακής μας δραστηριότητας.
  • Ενδυνάμωση της ασφάλειας του wi-fi router (WPA2 με strong encryption και firewall).
  • Εντατική χρήση ανοιχτού λογισμικού.
  • Χρήση διαφορετικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για διαφορετικές εργασίες (π.χ. χρήση mailinator)
  • Ενεργοποίηση ταυτοποίησης του χρήστη σε δύο επίπεδα (2 factor authentication).

Ιδιωτική περιήγηση (Private browsing)

Οι περισσότεροι browsers διαθέτουν κατάσταση ιδιωτικής / ανώνυμης περιήγησης στην οποία δεν αποθηκεύονται cookies ή το ιστορικό περιήγησης στον υπολογιστή μας, ωστόσο μπορούμε ακόμα να προβάλουμε το υπάρχον ιστορικό μας, τους σελιδοδείκτες, τους κωδικούς πρόσβασης.

Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούμε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή για να πλοηγηθούμε στο διαδίκτυο, ή να δούμε τα email μας. Ενεργοποιώντας την λειτουργία αυτή, αφότου κλείσουμε την καρτέλα που εργαζόμαστε, κανείς δεν μπορεί να δει σε ποιά sites είχαμε πλοηγηθεί ή δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν αποσυνδεθήκαμε απο τον λογ/μο email μας.

Μια απαραίτητη διευκρίνιση, σχετική με τις λειτουργία αυτή είναι πως η κατάσταση ιδιωτικής / ανώνυμης περιήγησης δεν μας κάνουν παντελώς “αόρατους” στην περιήγησή μας στο Internet. Οι σελίδες που επισκεπτόμαστε, είναι ορατές στον εργοδότη μας ή στον ISP.

Ωστόσο αν θέλουμε να καλύψουμε για τα καλά τα ψηφιακά μας ίχνη θα χρειαστούμε κάποιον custom private web browser, που χρησιμοποιεί τεχνικές απόκρυψης της παρουσίας μας στο Διαδίκτυο. Για όσους έχουν συνηθίσει τον Chrome, καλές επιλογές είναι ο Epic Privacy Browser ή ο Comodo Dragon. Για όσα έχουν συνηθίσει τον Mozilla Firefox, μπορούν να δοικιμάσουν τον T.O.R. (The Onion Router) ή τον Comodo IceDragon.

Private Search

Οι μηχανές αναζήτησης είναι, ίσως, οι πρώτες ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μας. Ωστόσο όχι μόνο παρακολουθούν τις αναζητήσεις μας αλλά χρησιμοποιούν τα στοιχεία που συλλέγουν για εμπορικό όφελος. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο προβληματικό όταν μιλάμε για ανήλικους χρήστες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στα διαφημιστικά και εμπορικά μηνύματα.

Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξουμε κάποια private search engines όπως οι DuckDuckGo, StartPage και Disconnect Search για τον υπολογιστή του παιδιού μας.

Οι συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης παρακολουθούν μόνο τα search results με στόχο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Διατηρώντας τον έλεγχο της social παρουσίας μας

Τα social networks αποτελούν από μόνα τους μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά την ιδιωτικότητα μας στο Διαδίκτυο. Και γι΄ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να αναρτούμε τίποτα το οποίο θα μας κάνει να αισθανθόμαστε άβολα ή θα κάνουν άλλους να αισθανθούν άβολα.

Προσοχή, οι ρυθμίσεις ασφαλείας που διαθέτουν τα social networks δεν αρκούν από μόνες τους να αποτρέψουν την απώλεια δεδομένων και ευαίσθητων πληροφοριών.

Απλά, αποτρέπουν αυτές τις πληροφορίες από το να γίνουν γνωστές σε όλους. Για να μη γίνουν, όμως, γνωστές ούτε στους «φίλους» θα πρέπει να μην αποκαλύπτουμε τίποτα το οποίο να εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

Συμβουλές για ασφάλεια στα Κοινωνικά Δίκτυα

Συμβουλές για ασφάλεια στο facebook

Συμβουλές για ασφάλεια στο snapchat

Συμβουλές για ασφάλεια στο instagram

12 μυστικές ρυθμίσεις στο Facebook

Αναφορές – Επιπλέον υλικό

Πηγή: https://seminars.etwinning.gr/mod/page/view.php?id=16758

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=1803