«Η Ελλάδα στο διάβα δύο αιώνων»

afisa

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 εγκαινιάστηκε η  έκθεση των μαθητών/-τριών του σχολείου μας με τίτλο «Η Ελλάδα στο διάβα δύο αιώνων»  στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στην αίθουσα «Τάκη Τλούπα» σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων..

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά μια επετειακή παρουσίαση για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και η δεύτερη μια παρουσίαση που περιλαμβάνει αναπαραγωγές έργων τέχνης σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και οι μαθητές/-τριες – δημιουργοί της πρώτης ενότητας της έκθεσης φοιτούν πια στο Λύκειο.

Η αρχική ιδέα ήταν της κ. Ευθυμίας Νασιάρα, καθηγήτριας Πληροφορικής του σχολείου και της κ. Αθανασίας Σουβλή, καθηγήτριας Τεχνολογίας, οι οποίες και συνέλεξαν το υλικό για τα γεγονότα του ’21. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για τα λάβαρα, τα πρόσωπα των ηρώων του ’21 και τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Την επιθυμία να συμπεριληφθούν στην έκθεση κι άλλα σημαντικά γεγονότα της περιόδου εκείνης απέτρεψε η πανδημία, εξαιτίας της οποίας τα διά ζώσης μαθήματα αντικαταστάθηκαν από τα διαδικτυακά. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022 και έχει ως θέμα τη δημιουργία αναπαραγωγών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών της γενιάς του τριάντα και εξής, ξεκινώντας από το εμβληματικό έργο «Πρόσφυγες – Η κοιλάδα του Κλαυθμώνος» του Φώτη Κόντογλου. Τα σπουδαία έργα των Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου, Παπαλουκά, Αστεριάδη, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Εγγονόπουλου, Βασιλείου, Σικελιώτη, Κατράκη, Μόραλη, Γαΐτη, Φασιανού, Μυταρά, αποτέλεσαν έμπνευση για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και κίνητρο για την είσοδό τους στη δύσκολη διαδικασία της μελέτης και σχεδίασης των έργων.
Η επιλογή των έργων έγινε σε συνεργασία με την καθηγήτρια του σχολείου κ. Παρασκευή Τζέλη, η οποία υπήρξε πολύτιμη συνεργάτιδα σε όλη την εξελικτική διαδικασία. Τα σχέδια και τα χρώματα, που γέμισαν τους καμβάδες των μαθητών-μαθητριών, αποπνέουν Ελλάδα, καθώς στόχος αυτής της καλλιτεχνικής προσέγγισης ήταν οι μαθητές κι οι μαθήτριες να συστηθούν με μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, να τους μελετήσουν και συγχρόνως να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή της τέχνης στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Στη συγκεκριμένη έκθεση δεν γίνεται αναφορά στους σημαντικούς καλλιτέχνες της σχολής του Μονάχου στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο βίος και η εικαστική διαδρομή αυτών των ζωγράφων, καθώς επίσης και το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, θα αποτελέσουν το νέο πολιτιστικό πρότζεκτ των μαθητών/-τριών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Το εξαιρετικό έργο της μαθήτριας Γιολάντας – Παναγιώτας Παπαστεργίου είναι το μοναδικό έργο που αναφέρεται σε καλλιτέχνη αυτής της σχολής, στον Νικόλαο Γύζη, και πρόκειται για μια αντιγραφή του πρώτου λάβαρου του Πανεπιστημίου των Αθηνών, το οποίο η μαθήτρια απέδωσε σε κεραμικό.
Τα έργα τέχνης είναι ένας άγνωστος, αλλά παράλληλα πολύ γοητευτικός κόσμος για τους περισσότερους μαθητές και μαθήτριες, που για να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματά τους πρέπει να τα προσεγγίσουν, να τα αισθανθούν και να ενεργοποιήσουν τα συναισθήματά τους. Οι μαθητές κι οι μαθήτριες εργάστηκαν με ενθουσιασμό και ζήλο, απολαμβάνοντας όλη τη διαδρομή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχοντας πάντα την αμέριστη συμπαράσταση των διευθυντών του σχολείου, κατά διαδοχή, του κου Δημήτριου Ματραπάζη και του κ. Κωνσταντίνου Καούνα, καθώς και των καθηγητών/-τριών που αγκάλιασαν τη δράση. Μετά το πέρας της έκθεσης τα έργα θα κοσμούν τους διαδρόμους και τις αίθουσες του σχολείου, προσφέροντας γνώσεις και αισθητική απόλαυση στη σχολική κοινότητα και στους επισκέπτες.

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων η έκθεση είναι αφιερωμένη στην πρώην διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, κ. Αγγελική Χατζηαβραάμ, σε έναν άνθρωπο που συνδέεται με την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του σχολείου την τελευταία δεκαετία, καθοριστικής σημασίας και για το μέλλον. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής μαθητές και μαθήτριες: Αλλαράι Ισαβέλλα, Αλτάνη Σταυρούλα-Μαρία, Ανδρεοπούλου Εβίνα, Αντωνούλης Μιχάλης, Αντωνούλης Παναγιώτης, Αποστολία Ανατολίτη, Αποστόλου Βασιλική, Αργύρη Νεφέλη, Γαλανοπούλου Θεοφανία, Γατσούρα Ελένη, Γενιτσεφτσή Μαρία-Δήμητρα, Γεωργάκη Ιωάννα, Γιακοβή Όλγα, Γιανακοπούλου Άρτεμις, Γκέκα Ευθυμία, Δαλιανά Νένη, Δαρδιώτη Ελίνα, Δράμπας Αποστόλης, Ευστρατιάδη-Αρχοντή Σοφία, Ζέκιου Μαργαρίτα, Ζησοπούλου Χριστίνα, Ζουμπουλίδου Δέσποινα, Ζώης Γιώργος, Καλογερά Γεωργία, Καπούτσι Ελένη, Καραπέτσα Κωνσταντίνα, Καραπέτσα Χρυσούλα, Καράς Αποστόλης, Κατσέλη Νεφέλη, Κατσίδη Κωνσταντίνα, Κατσιλέρου Μαριέλυλα, Κορδίλα Αικατερίνη, Κοσμά Θεοδώρα, Κουτάλος Πολυμένης, Κουτσογιάννη Θωμαή, Κουτσούκου Ταξιαρχία-Αικατερίνη, Κυριζοπούλου Ιωάννα, Κώστογλου Αιμίλιος, Μαγρίζου Ρόζα, Μακρή Καλλιόπη-Παρασκευή, Μακρυγιάννη Ελευθερία, Μακρυγιώργος Ηρακλής, Μαλλιαρού Μακρίνα, Μανουλάκα Νεφέλη, Μεταλούλη Αγγελική, Μπακάλη Μυρτώ, Μπακόπουλος Αλέξανδρος, Μπαργιώτα Στεφανία, Μπεκιάρης Απόστολος, Μπελιώκα Κέλλυ, Μπέλου Σταυρίνα, Μπεσάι Φλάβιο, Μπέτσι Μελίσα, Μπουγάτσια Κωνσταντίνα, Μπουζούκης Ευάγγελος, Μπούντα Μαριαλένα, Μυτρά Λεμονιά, Νανούλη Βασιλική, Νάρης Γιώργος, Νιαβή Ελένη, Νικολά Κατερίνα, Ντίκου Αναστασία, Ντόκου Ελένη, Οικονόμου Ελευθερία, Παγώνη Αναστασία, Παπαγγελή Αικατερίνη, Παπαγγελή Βασιλική, Παπαγιάννη Γεωργία, Παπαευθυμίου Κλεοπάτρα, Παπάζογλου Κάλλη, Παπακώστα Ζωή, Παπανικολάου Δέσποινα, Παπανικολάου Ζωή, Παπανικολάου Φαίδρα, Παπαστεργίου Γιολάντα-Παναγιώτα, Παπαστεργίου Σοφία, Πατσιαούρα Ζωή, Πινακάς Γεώργιος, Πιτσίλκα Μαρία, ΠλατανιάΒάλια, Πλιάτσικα Παρασκευή, Πουγούνια Πετρούλα, Πουγούνιας Δρόσος, Προβίδα Βάλια, Ράμα Έλενα, Ράμα Ερσιάνα, Ράπτη Ραφαέλα, Ρεϊτάν Κωστής, Ριζάκη Μαρία, Ρίζος Δημοσθένης, Σαρούδη Ελπίδα, Σιμσίρη Μαρία, Σιφναίου Καλλιόπη, Σταθάκος Στέφανος-Μαρίνος, Στεργιούλα Αχιλλία-Χρυσή, Σωτηρίου Αφροδίτη, Τζαλαβάρα Ανδριάνα, Τζινάλας Αθανάσιος, Τουρμούσογλου Νικόλαος, Τριανταφύλλου Ζωή, Τριάντου Ινώ, Τριάντου Ναταλία, Τσιάκα Βασιλική, Τσούμαρη Ιωάννα-Άννα, Τσούμαρη Κατερίνα, Τσιουρή Κωνσταντίνα, Τσομάκη Ραφαέλα, Φετβατζή Χριστίνα, Φιλοκώστας Παναγιώτης, Χαρατσή Βασιλική, Χαρδαλίδη Ιόλη, Χαρδαλίδη Μυρτώ, Χατζή Ραφαηλία, Χατζηλάκος Μιχάλης, Χατζηλιάδη Βασιλική, Χριπάτσιου Κατερίνα, Χριστοδουλάκη Φαίδρα, Χριστοδούλου Κατερίνα.

 

Τα έργα – Φωτογραφικό υλικό

ekthesh_13

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=4987