Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο

nafplio_ydra_spetsesΗ Τρίτη τάξη του σχολείου μας είχε πρόσφατα την ευκαιρία(3-5 Μαΐου 2018) να συμμετάσχει  σε μια εκπληκτική τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο, στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία. Εκεί ο επίκουρος καθηγητής κ. Θάνος Κακαρούντας και ο υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής κ. Αντώνης Δαδαλιάρης, ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στα τμήματα Πληροφορικής και Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Βιοϊατρική. Αφού ενημερωθήκαμε για το πρόγραμμα σπουδών και την επαγγελματική αποκατάσταση που παρέχουν τα δύο τμήματα ,περιηγηθήκαμε στα εργαστήρια και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Το ταξίδι για το Ναύπλιο συνεχίστηκε με μια μικρή στάση για να θαυμάσουμε τον Ισθμό της Κορίνθου. Η πρώτη μέρα τελείωσε με διασκέδαση σε μουσική σκηνή στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και στο τμήμα  Θεατρικών σπουδών . Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια του μαθήματος σκηνοθεσίας από την κα Αθηνά Στούρνα. Ακολούθησε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης που συμπεριελάμβανε το κτίριο της πρώτης βουλής των Ελλήνων καθώς και την είσοδο του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα που έπεσε νεκρός ο Κυβερνήτης Καποδίστριας.

Το μεσημέρι αναχωρήσαμε για την Επίδαυρο όπου μετά την προγραμματισμένη ξενάγηση αναφορικά με το Ασκληπιείο και τους χώρους του   είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με την απαράμιλλη ακουστική του χώρου του αρχαίου θεάτρου και να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα των προγόνων μας. 

Η διασκέδαση δεν έλλειψε και το δεύτερο βράδυ της εκδρομής καθώς το απόβραδο μας βρήκε σε μια ταβέρνα με ζωντανή μουσική στο όμορφο Ναύπλιο.

Το επόμενο πρωί επιβιβαστήκαμε στο πλοίο «Μανταλένα» με προορισμό την πανέμορφη Ύδρα. Εκεί επισκεφτήκαμε το Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Ναυάρχου της Επανάστασης Λάζαρου Κουντουριώτη.

Επόμενος σταθμός ήταν οι Σπέτσες όπου και είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια και να αναζητήσουμε κοχύλια κοντά στη γαλαζοπράσινη θάλασσα.  Εντυπωσιαστήκαμε από τα αρχοντικά και την εμβληματική μορφή της Μπουμπουλίνας  που δεσπόζει στην παραλία.

Η νύχτα μας βρήκε πάλι στο Ναύπλιο, φωταγωγημένο και λαμπερό, για έναν περίπατο στην παλιά πόλη.

Ξημερώνοντας η τέταρτη μέρα συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να αποχαιρετήσουμε το πανέμορφο Ναύπλιο. Από ψηλά όμως, από το επιβλητικό κάστρο του, το Παλαμήδι.

Έπειτα, γνέφοντας αντίο στην πρώτη πρωτεύουσα, κατευθυνθήκαμε με τη συνοδεία της ξεναγού προς την Ακρόπολη των Μυκηνών όπου μείναμε έκθαμβοι μπροστά στο μεγαλείο και το μέγεθος τόσο του τείχους όσο και της πύλης των Λεαινών που μένει εκεί , στο πέρασμα των αιώνων, για να σηματοδοτεί την ιστορική συνέχεια. Μεγάλη ήταν και η έκπληξή  μας στον τάφο του Αγαμέμνονα.  Ένα κολοσσιαίο μυκηναϊκό οικοδόμημα, το οποίο  προκαλεί δέος σε κάθε θεατή από την εποχή του χαλκού και εξής.

Ήταν πλέον ώρα να επιστρέψουμε στην πόλη μας. Φτάσαμε κουρασμένοι μεν, γεμάτοι όμως με πολύτιμες αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές που υλοποίησαν το ενδιαφέρον πρόγραμμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μας συνόδευσαν σ? αυτή την τόσο αξιόλογη περιήγηση στα ελληνικά πανεπιστήμια και στους σημαντικούς ιστορικούς χώρους της πατρίδας μας. Ήταν οι: ΕλένηΤσολάκη, Αργυρώ Γκαραγκούνη, Ζιάκος Κυριάκος, Βελούλα Βασιλική, Τσιάτσιου Θεοδώρα.  

Κατερίνα Μίχου, μαθήτριας του  Γ3

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=1207