Επίσκεψη στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου

xwriosos

Η  Γ’ Γυμνασίου του 4ου  Γυμνασίου Λάρισας βρέθηκε στις 23-1-2020 στο παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του χωριού, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και πήραν  πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών χωριών  SOS .

Μας  υποδέχθηκαν εγκάρδια και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Δροσάκης  Ηλίας μας ενημέρωσε ότι  εκτός από την προσφορά ειδών υπάρχει άλλος τρόπος για να υποστηρίξουμε το έργο τους:

Όπως να  καταθέτουμε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή να κάνουμε προσφορές. Μας επισήμανε ότι σημαντική είναι επίσης η βοήθεια που προσφέρουν πολλοί εκπαιδευτικοί , αλλά και  η δράση εθελοντικών ομάδων, που αποτελούνται  συνήθως  από γυναίκες , οργανώνοντας μπαζάρ κ.τ.λ. για τη συγκέντρωση χρημάτων. Μας πληροφόρησε ότι οι πολίτες  μπορούν να καλούν με μικρή χρέωση έναν ειδικό τηλεφωνικό αριθμό για χρηματική υποστήριξη και να επισκέπτονται  το χωριό, όπως κάναμε κι εμείς. Τόνισε όμως ότι ο χώρος δεν είναι «μουσείο» για να εκθέτουν ανθρώπους.

Μας ενημέρωσε πως όταν άρχισε η κρίση, αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών στις εγκαταστάσεις τους. Πολλά ζευγάρια, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών, επισκέπτονταν τα Παιδικά χωριά SOS ( κυρίως στην Αθήνα ) για να αφήσουν τα παιδιά τους στο χωριό για ένα χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό παράλληλα με τα χωριά υπάρχουν Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα πως σε πολλές πόλεις προσφέρεται βοήθεια στις οικογένειες από επιστημονική ομάδα χωρίς να χρειαστεί τα παιδιά να φύγουν από την οικογενειακή εστία.

Επιπλέον μας τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού ,το ρόλο των Μητέρων SOS και της Θείας SOS. Οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαιτέρως πάνω στο θέμα της συναισθηματικής και ψυχολογικής στήριξης των παιδιών που στερούνται τη βιολογική τους οικογένεια. Κατάλαβαν ότι είναι πολύ καλό και ταυτόχρονα σημαντικό και ιδιαίτερο να δουλεύει κανείς  με παιδιά.

Το επάγγελμα του  Κοινωνικού Λειτουργού, για παράδειγμα που ασχολείται με τον συναισθηματικό και  ψυχικό κόσμο των παιδιών, δίνει στα παιδιά τη στήριξη που χρειάζονται καθώς και πληροφορίες για τους βιολογικούς τους γονείς. Ως μήνυμα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι κάθε παιδί που ζει σε ένα Παιδικό χωριό SOS ανήκει σε μία οικογένεια που του επιτρέπει να αναπτυχθεί με ένα αίσθημα ασφάλειας και φροντίδας.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του  παιδικού χωριού  SOS στο Πλαγιάρι για την ζεστή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και ευχόμαστε να συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους.

Στην εκδρομή αυτή συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Κουζέλη Μαρία, Ματσιανούδη Ειρήνη, Νασιάρα Ευθυμία , Σαμουηλίδου Ελένη, Σουβλή Αθανασία και Ζιάκος Κυριάκος.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=2132