Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

apeleytherosh-ths-Athinas

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την επέτειο του Όχι.  Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, που όλοι μας γνωρίζουμε, η «σχολική γιορτή» έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του σχολείου μας. Οι μαθητές και μαθήτριες, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της επετείου, με ανάγνωση κειμένων Ελλήνων και ξένων ποιητών και διανοούμενων. Μέσα από τα κείμενα τονίστηκε η σημασία της αντίστασης στα βουνά της Αλβανίας όχι μόνο για την Ελευθερία της χώρας μας αλλά και ο καταλυτικός ρόλος της για την έκβαση του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις θηριωδίες των Ναζί σε βάρος όλων των ανθρώπων που δεν πληρούσαν τις νόρμες για την καθαρότητα της Αρείας φυλής. Τονίστηκε επίσης η σημασία του ρόλου της εθνικής Αντίστασης στη μετέπειτα Ιταλογερμανοβουλγαρική Κατοχή καθώς και η σημασία των διαφόρων επιτροπών για την αντιμετώπιση του φοβερού λιμού του χειμώνα του 1941.Την εκδήλωση πλασίωσαν τραγούδια από  τη χορωδία του σχολείου απολύτως εναρμονισμένα με το ύφος και το περιεχόμενο της υπόλοιπης εκδήλωσης.

Αλλά ποιοι ήταν αυτοί οι ήρωες του ’40; Άνθρωποι καθημερινοί σαν κι εμάς που δεν ήθελαν τον πόλεμο. Τώρα ξέρουμε: «Ο ήλιος μας είναι ακριβά πληρωμένος» με ανθρώπινες ζωές και υψηλά ιδανικά. Τον χρωστάμε σ’ αυτούς που τον πλήρωσαν.

Κι εμείς, που δεν έχουμε πόλεμο; Πώς θ’ αποδείξουμε την αξία μας;

Δεν χρειάζονται όπλα γι’ αυτό! Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου καθημερινά…

  • όταν παλεύουμε το άδικο. Όταν δεν επιτρέπουμε σε κανένα να γράφει ρατσιστικά συνθήματα στο σχολείο μας
  • όταν αγρυπνούμε, για να μην ξαναφανεί κανένας Χίτλερ ή Μουσολίνι στον κόσμο
  • όταν νικάμε τον κακό μας εαυτό και γινόμαστε καλύτεροι, όπως ακριβώς οι ήρωες του ’40 νίκησαν την πείνα, την παγωνιά, την κούραση, το φασισμό, τη βία

Ποτέ πια πόλεμος! Ειρήνη!

Πρόγραμμα γιορτής

giorth1 giorth2

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-laris.lar.sch.gr/?p=4514